LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

torsdag 31 juli 2014

Hostan blommar

Hostan med gröna blad och vita kanter har vuxit till sig i år och blommar vackert. Den sitter lite trångt till bakom buxbomskloten - några blad kan anas till höger på bild. Det är vacker med kontraster, stora blad mot små blad. Färger som återkommer, som de ljusgröna bladens mörkgröna nerver, som tar upp nyansen i buxbomsbladen.
Den helgröna hostan jag planterat längs ena sidan växthuset har blommat så vackert den här veckan. Förra året låg jag i försvarsställning mot attackerande mördarsniglarna. Det torra, varma vädret har säkert bidragit till att de inte förekommer lika rikligt i år.

Länk:
Floral Friday Foto, FFF 141

Höstkänsla

I måndags morse omfamnades jag av denna vackra soluppgång, när jag hämtade tidningen. Till och med gatulycktan var inspirerad och återspeglade det vackra ljuset. Vardagen kan vara vacker bara man tar sig tid och ser efter.
Både på väg till landet och i omgivningen runt trädgården ser man redan höstfärgerna. Det är den långvariga torkan som verkar ha påskyndat den årliga förgängligheten.
 Spindlarna arbetar intensivt med sina byggen av trådar, som återkastar regnbågens färger i motljuset.
Hemma har en del blommor börjat med sitt arbete för den kommande generationen. Fingerborgsörtens kapslar är fulla med frön. De ska bara mogna en stund till innan de öppnas.
Kungsljusets frökapslar visar hur blommorna slingrande klättrat uppför stjälken. Snart är även dessa frön bruna, som de vissnade blommorna.

Redan nu i slutet på juli ser hösten ut att vara i antågande. Den långvariga värmen utan nederbörd verkar ha påskyndat denna utveckling.

Kungsmynta (origanum vulgare)

Min buddleja frös ned helt härom året och jag missade en fjärilsmagnat. På landet växte kungsmynta (Origanum vulgare), som lockade till sig både fjärilar och andra insekter. Jag grävde upp några plantor, som jag flyttade hem. I år blommar de och här är första fjärilen, en pärlemorfjäril.

Länk:
Nature Footstep, winged  122
Torsdagstema, I like156

onsdag 30 juli 2014

Rönnbärsblad

Till veckans 'Digital Art Meme' har jag valt ett rönnbärsblad med rönnbär i bakgrunden. Rönnbären är inte mogna ännu, varför jag tog en bild från förra året, så jag fick fram komplementfärgerna rött och grönt.

Länk: Nature Footstep, DAM3

Taklöken vissnar



Taklöken har i stort sett blommat över. Det är bara blomman i spetsen på varje blomstängel som fortfarande är fräsch. Nu vidtar en ny spännande period. Hur utvecklar sig de vissnade blommorna? Kommer det att bildas frön? Jag kan redan se det vackra i förfallet.

tisdag 29 juli 2014

Gul mangold


Värmen håller i sig - plus 28 grader idag. Som det inte var nog åt vi baconlindad hot chilikorv till lunch, salt och hetta. Lite nyttigheter hade vi till, färskstekt röd paprika med mangoldblad, sköljda med minutiös noggrannhet.

Förr odlade jag grönsaker, potatis, dill, persilja m.m. Jag har haft lite dåligt samvete för att jag inte återupptagit detta. Men så kommer jag ihåg varför jag slutade. Skorv eller vad det var på potatisen, små vita maskar i morötterna, dillen gav upp, jag gav upp.

När jag ser denna spindel, som bara är någon millimeter stor och när jag tänker på, hur det gick med min fina röda grönkål, kvarstår mitt beslut att inte börja med odlingar för att sedan slåss mot alla dessa hinder.

Barn - visdomsonsdag


Det finns bara två bestående gåvor
vi kan hoppas på att ge till våra barn. 
En av dessa är rötter, den andra är vingar.
Johann Wolfgang von Goethe
 
Johann Wolfgang von Goethe, 1749-1832, var tysk diktare, författare, poet och naturforskare.
 
Länk: Roses and stuff, visdomsonsdag 32

Planerat impulsköp


Jag har länge velat ha röllika i trädgården men inte vetat vart den skulle passa. När Granngården hade extrapris på dessa röda röllika (Achillea millifolium 'Water Funcke') måste jag bara köpa - ett impulsköp men ändå planterat i  tankarna sedan lång tid.

Jag fick helt enkelt göra plats för dem. Närmaste grannar är kaukasiskt förgätmigej med sina vackra blad och en lila lavendel. Hur jag lyckades med det? Gräsmattan är lite mindre ...

Länk: Nature Footstep, Blo-Ma 105

måndag 28 juli 2014

Röd näckros

En av de vackraste blommor jag vet, näckrosen, blommar i dammen på landet. Eftersom det inte regnat är tillgången på vatten i egna brunnen begränsad. Vi har använt det som finns till att fylla dammen för att näckrosorna ska klara sig.

Länk:
Nature Footstep, fånga ljuset 102
Macro Monday 2
Inlägg om näckros i denna blogg

Fållnäs


På väg till landet passerar vi Fållnäs gård. Varje år brukar gården skaffa kalvar, som får gå på bete över sommaren i de stora hagarna alldeles vid Fållnäsviken tillsammans med får och lamm.

På en sida växer stora träd, som utgör en del av allén. Ett av träden har varit dött länge. Förra året sågade man ned det, sannolikt för att nedfallande grenar utgjorde en risk för betesdjuren.
Mellan hagarna rinner ett litet vattendrag, mer som ett brett dike. Över detta har man byggt en bro och några träd skapar skugga. Där har de smarta kalvarna samlats i svalkan och skuggan, nu när temperaturen varit runt plus 30 grader.

Några av dem tittar nyfiket, när jag tog några bilder genom bilfönstret - vackra, välmående, rena kreatur med nummerbricka i öronen. Önskar alla kor hade det så bra.

Pärlemofjäril på gunneran

Det har inte varit lika mycket fjärilar i trädgården i år som tidigare. Kanske den långvariga värmen och torkan har påverkat dem? Eller har de blommor de brukar besöka slagit ut och vissnat för tidigt? Det finns så mycket att fundera över.

En pärlemorfjäril satt en stund på gunneran på landet. Jag nådde inte riktigt för att kunna ta en skarp närbild men ibland är det bara upplevelsen som gäller.

Länk: I heart macro 63

söndag 27 juli 2014

Strandhugg

Vid samfällighetens bad- och båtplats kan man sitta på bänkar och grilla. Ett cementrör med galler duger bra. Och titta på locket man lägger över. Se hur välgjort det är. Lägg märke till hur kanterna skyddats, så att man inte ska göra sig illa. Och två praktiska handtag gör det lättare att hantera.

Just nu är det förbjudet att elda i hela länet. Man får grilla på sin egen tomt och på särskilt iordningställda grillplatser av exempelvis betong eller murat tegel. Och tillgång till vatten ska finnas, så man kan släcka ordentligt. Vår grillplats är exemplarisk med andra ord.
Jag blir imponerad av dessa rullar som vissa båtägare gjort sig besväret att skapa. Rullarna kanske kallas något specifikt?
Det är lågt vatten nu vid badstranden. Det ser inte trevligt ut. I ortstidningen varnade man för algblomning utanför Lisö. Det är kanske inte farligt att bada men råkar man svälja vatten med blågröna alger kan levern skadas .

Strandlek

Besöker man stranden vid Lisö, Sandvik, tidigt på morgonen är man ganska allena där. Vinden krusar vattnet en aning. Ruschkanan är en ny leksak.
Eller så kan man staka sig fram på skidor på vattnet, luftskidor.
Och då måste man ha stavar till för att komma framåt.
Vill man inte bli blöt kan man hållas i sandlådan.

Länk: Helgbilden

lördag 26 juli 2014

Barkad fjädercaragan

Under många år har jag följt de insekter, som besökt fjädercaraganen på landet. Humlor och bärfisar har varit flitigast.
Nu har någon annan varit flitig, bearbetat barken och gjort vackra, gyllene korkskruvar.
Som det inte räckte har flitens mästare dessutom barkat trädet runt om.

Länk Camera critters 329

Inget regn - bara regnbåge

Vi har inte fått något regn på länge men en del eftermiddagsmoln har dragit förbi. Trots värmen och torkan har jag småjobbat i trädgården och bland annat skiftat om växtplatsen för vintergrönan och fetbladen under äppelträden. Vintergrönan blev inte lyckad.

En dag när jag höll på i det vackra solskensvädret rasslade och small plötsligt åskan helt utan förvarning. Jag blev så rädd att jag kastade mig ned på marken på alla fyra. Tittade mig omkring om jag skulle se var blixten slagit ned men såg inget.

Hukande, som att gömma mig för blixten och springande på alla fyra som en apa, tog jag mig in i villan. Lite fånig kände jag mig men det har ju varit så många blixtnedslag senaste tiden med människor som blivit skadade.

Lite senare på kvällen fotade jag den här dubbla regnbågen. Kameran räckte inte riktigt till för att fånga hela det vackra scenariet.

fredag 25 juli 2014

Inte tappa taget

När jag ser larven hänga så där tänker jag, att den får inte tappa taget. Då tränger sig ett minne på. När jag började i realen fick jag en bästis, som var mycket sportintresserad. Bland annat ville hon se på Degerfors IF:s fotbollsmatcher men inte ensam utan jag måste följa med.

Vi cyklade alltså en mil, från Karlskoga till Degerfors, för att titta på spelet. Publiken var alltid stor. I publiken fanns en glad, lullig man, som alltid sjöng med hög röst:

Heja, heja, heja hemmalaget!
Ni får inte tappa, tappa taget!

Jag var väl inte speciellt intresserad men målvakten i DIF, Bertil 'Sippa' Tinglöf, var enastående på att kasta ut bollen han fångat. Han kastade lååååångt och med presition. Utkasten var så spännande. Jag undrade alltid, om han skulle kasta mål. Men det får man kanske inte göra i fotboll.

Länk:
Camera Critters

Gunnera i solens strålglans

Ännu en varm dag. Termometern på landet visar strax över plus 30 grader. Solstrålarna bara vräker ner. Gunneran blommar och lockar till sig massor av insekter.

Länk: Sinneskatten, Fredagstema - hett

torsdag 24 juli 2014

Gul daglilja med dito blomfluga

Dagliljan på landet har en fyllig gul färg precis som ton-i-ton-blomflugan, som är på besök.

Länk:
Floral Friday Fotos 140

Bevingat i kungsljuset

Kungsljuset är ett populärt tillhåll för allehanda insekter. Det är en sådan där växt man ska gå riktigt nära för att se hur vacker de individuella blommorna är. Det är då man upptäcker invånarna - här verkar det vara en bärfis som gömt sig.

Länk: Nature Footstep, winged 121

Jag gillar stilla upptäcktspromenader

Jag tycker om att börja dagen med en promenad i trädgården. Igår vandrade jag runt på landet och i den torra gräsmattan växte en blåklocka. Ofta fastnar någon insekt på bilden. Den får ytterligare en dimension, lite mer att studera och undra över. Är det en rödbent bärfis?
Alla blommor växer inte i anlagda rabatter utan har slagit sig ned där de tycker att läge, ljus och jordmån passar. Mönstret är enastående vackert, när man studerar dessa tistlar på nära håll.
I gruset intill huset står dessa intressanta saker. De växer på rangliga, gräslöksrunda strån och på varje finns dessa knippor - kanske heter växten luftlök. Egentligen vill jag inte att något ska växa i gruset men detta ser väldigt intressant ut, så det får bli kvar.

Länk: Torsdagstema, I like 155

onsdag 23 juli 2014

Abstrakta månadssmultron i gräddsnipa

Jag letade upp minsta gräddsnipan och plockade en handfull månadssmultron i trädgården i den 30-gradiga värmen som råder idag. Det är nästan kusligt varmt, lite overkligt på något sätt.

Länk: Nature Footstep, abstrakt 76

Röd - visdomsonsdag


Bättre än något argument är att gå upp på morgonen
och plocka daggvåta röda bär i en kopp.
                                                                Wendell Berry

Länk: Roses and stuff, visdomsonsdag

Sällskap vid rosen 'New Dawn'

Vi har haft runt 28 grader varmt några dagar. Inget regn har kommit här i Ösmo, vilket det däremot gjort närmare Stockholm. Zorros matte berättade i telefonen härom dagen, att han kom inspringandes från trädgården för att det började regna. Jag kunde se de mörka molnen på avstånd, som bakgrund mot rosen New Dawn och i sällskap med en bålgeting.

tisdag 22 juli 2014

Mangold 'Bright Yellow'

Min grönkål tog fjärilslarverna hand om. Mangolden lämnade de ifred. Jag valde i år sorten 'Bright Yellow'. När de spröda bladen började växa såg de precis ut som den gröna jag hade förra året. Jag var lite besviken men det är i alla fall mangold. Man kan äta de späda bladen som de är. 
Så växte den till sig och äntligen började den visa sin rätta färg, en fröjd för ögat. Mangolden innehåller A-, B- och C-vitamin och några mineralämnen. Stora blad innehåller oxalsyra och behöver tillagas. Jag förväller i lättsaltat vatten någon minut och använder sedan som spenat.

Rodgersia och Summer Snow

Rodgersian hade slukats av Summer Snow, varför jag bestämde mig för att flytta fram rodgersian en bit. I augusti förra året skred jag till verket. Bladen torkade och jag trodde inte att de klarade flytten (inlägg som visar hur det såg ut). I år blev jag desto gladare när de började växa trots allt.
Clematisen ser verkligen ut som en stor snödriva just nu översållad med vita blommor. Den klänger på en del av viltstaketet man ser från gatan.
På andra sidan "snödrivan" finns en platsbyggd bänk. Grenar smyger sig fram och försöker dölja den. Det ser ganska vackert ut men det är inte så trevligt att sitta i en klematishäck - ett jobb för sekatören.

Länk: Nature Footstep, Blo-Ma 104

måndag 21 juli 2014

Att njuta av vita blommor ...


... det gör både insekterna och jag. Taklöken och Clematis 'Summer Snow' tävlar om min uppmärksamhet. Det kan tyckas tråkigt med vita blommor men jag tycker det är vilsamt. En fördel är att man kan kombinera dem med vilken annan färg som helst, om man vill ha andra blommor.

Länk:
MacroMonday 2