LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 15 februari 2015

Letar ultramarint

Jag letar efter ultramarina motiv men kan inte riktigt hitta de nyanser jag tror det kan vara. Kanske en blåvinge-vinges ovansida kan kallas så.
Vinca minor (vintergröna) har en mörkare nyans ju längre in i blomman man kommer men jag är tveksam till att kalla detta ultramarint. Den här bilden har ju mer en dragning mot lila. I verkligheten är den mycket blåare, nästan ljust blå, åtminstone i mina ögon.

Här har man en del att slåss emot - vad kameran anser, vad PC:n anser, vad skärmen anser.  Kelvingrader - alltså färgtemperatur - är bilden tagen i sol eller skugga. Andras färgseende kan vara annorlunda än mitt.

Länk:
Trädgårdsfärg 20 - ultramarin
Camera Critters 358

11 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

I vilket fall vackra och spännande bilder. Blåvingarna är verkligen favotitfjärilar och vintergrönans blomma har jag nog aldrig tittat så djupt in i förut. En riktig pollenfälla.
Ha det fint
Anette

lavendia sa...

Oavsett om det är ultramarin eller dragning åt lila, så är det ju otroligt vackra bilder. Så längt nere i en vincablomma har jag aldrig varit. / Britt

Maribel sa...

En helt underbar bild på fjärilen, så vacker. Har också vintergröna och mina är ljusblå, men har också en härlig plommonlila färg av den. Fint kort. Ha en skön söndag! Marika

sandyland sa...

what a close up

Snäckskalsdalen. sa...

Jag tycker det är jättefina bilder på temat och vilka fantastiska bilder du visar!
Agneta kram

♥ Hannele på Hisingen sa...

sitter man stilla i trädgården så kan man hitta

Charlotta sa...

Blåvingen är en av de vackraste fjärilar, hos mig syns de nästan aldrig, för långt till ängsmark tror jag, men jag njuter i fulla drag av bilder som andra bjuder på i stället. Och färgen passar absolut in i ultramarinspektrat. :)
Blå är extra svårt att få till på datorskärmen, vintergröna är ju en sådan kluring. Hos oss växer de förvildade en bit bort ute i skogen. Ett hav av blått på sommaren. Längtar verkligen dit.

Anette sa...

Snygg fjäril! Håller med dig att den kan vara lite olika färg beroende på var man titta igenom. Ha en fin dag. /Anette

Millas Trädgård sa...

Nej, lite trixigt! Men allt är väl i betraktarens ögon förmodar jag. Vackra bilder har du hittat i alla fall!
Allt gott!
Milla

Merja sa...

Fantastiska fotografier!! Det där med riktigt rätt nyans är inte lätt alla gånger och som du skriver upplever vi den även olika...men jag gillade dina bilder hur det än var. Blåvinge är en favorit sen jag kom den nära förra sommaren:)
Ha det gott!

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Gladfjärilen nummer 1 för mig! Har för mig att jag upplever vincan som rätt så rent blå - du valde bra. Klok reflektion om allt som påverkar hur vi upplever färgen.

HA det gott! Carina