LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 17 juli 2016

Fjärilsstigen vid Stora Vika (del 1)

Fjärilsstigen vid Stora Vika är en vandringsstig, som sträcker sig runt ett nedlagt kalkbrott numera delvis fyllt med vatten. På kanten syns bl.a. nicktistel, som är ganska sällsynt. Den finns i torra backar, kalktrakter och vägkanter.
Vit sötväppling kantar vägen som en allé när en vandring ledd av fjärils- och blomguider påbörjas. Sötväppling växer på öppen kulturpåverkad mark, exempel vägkanter, ofta tillfälliga miljöer som försvinner när markanvändningen ändras, som det nedlagda kalkbrottet.
Det stora målet för dagens guidade promenad var att fånga en apollofjäril på bild. Guiden började med att släppa ut två makaonfjärilar han fött upp. 
Olika fjärilar parkerade sig framför kameran. Det här tror jag är en gräsfjäril. Den sitter på en utblommad geranium, som fanns över hela området.
Pärlemorfjärilarna var nog de största fjärilarna vi såg och de förekom i rikligt antal över hela området..
Någon apollofjäril visade sig inte idag. Liten bastardsvärmare på en fibbla fick bli dagens höjdpunkt när det gällde fjärilar födda i frihet.

Länk:
helgbilden

5 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Underbara fjärilsbilder!

Violen sa...

Fjärilspromenad, det låter exotiskt! Vackra bilder! Själv har jag knappast sett några fjärilar i år, än mindre fotograferat någon!

Barbro sa...

Fina fjärilar! Tycker det är mycket svårt att komma dem så nära att bilderna får visa hur vackra de är. Men det har du lykats med.

Meta sa...

Det där med fjärilar på bild är inte lätt alltid. så häftig den sista var färggrann och vacker. även om det nu inte var den fjäril ni sökte..
Ha det gott kram Meta

Helen sa...

Fina bilder på fjärilarna! Vad roligt att gå på en fjärilsvandring, jag tycker inte jag ser fjärilar så ofta tyvärr.