LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

fredag 5 november 2010

Blooming Friday - Besök

För att uppmuntra insekter och framför allt fjärilar att komma till min trädgård, har jag i år planterat en syrenbuddleja. Jag hoppas att den överlever vintern och inte bara blir en tillfällig gäst i år.

Jag har länge "jagat" humlor med min kamera för att ta min önskebild. Humlan ska "stå" surrande framför en blomma med vingar som blixtrar i solskenet, perfekt fokus på blomman och humlan ... Jag har hittills inte lyckats fånga bilden.

För första gången i mitt liv har jag sett en sorgmantel. Den bara kom en dag när svarta vinbären var mogna. Jag stod och plockade och plötsligt kom det något stort mörkt och landade och jag hade fått konkurrens om bären. Klart att jag fick ge mig och låta fjärilen få förtur. Det är ju stort när man upplever en sak för första gången.

Inte heller denna insekt har jag sett tidigare. Den satt vid entrén en dag. Jag vet inte vad det är för sort men har fått förslag på spinnare.

Från matbordet har vi utsikt över en liten skogsdunge bakom vårt hus. Där ligger en rishög, som ska brännas upp. En dag när jag satt och fikade såg jag i ögonvrån att rishögen inte hade den profil, som den brukade ha. Var mörkare och mera kompakt, så jag var tvungen att titta efter ordentligt. Då stog den här besökaren och tittade tillbaka. Staketet satte vi upp för några år sedan för att skydda de, som var utanför, för våra hundar och skydda våra hundar för de, som var utanför ...

Titta gärna på flera besökare hos andra på bloggen roses and stuff.

12 kommentarer:

Randi sa...

Härliga bilder! Den här sista besökaren är verkligen imponerande!

Ingmarie We sa...

Så fint foto på sorgmanteln. Tyvärr har jag inte sett någon in real life. Inte heller den spinnare du lockats att fånga på bild. En fin serie besökare...

Mammasblommor sa...

Fina bilder! Besökaren på den sista bilden vill man inte gärna ha i trädgården!
Ha en trevlig helg!
Margot

easygardener sa...

A really interesting set of pictures. The green butterfly or moth is a fascinating colour. I have not seen one like that before.

Mia sa...

Vilken kamuflagefärg den gröna har, otroligt att du såg den. Vacker tycker jag. Sorgmantel har jag nog heller aldrig sett IRL.

AnnCharlotte sa...

Vilka spännande besök du haft, både stora och små ;)
Ha en skön helg ;)

Skaparglädje sa...

Underbara bilder, den sista besökaren (älgen) vill man helst inte ha i sin trädgård.
Kram

Louise sa...

Jag tycker bilden på humlan var både cool och fin! Många fina bilder när man kikar runt hos dig! Jag återkommer!

Ha en skön helg!

mvh louise

Katarina sa...

Humlans vingar ser ut som polerad plast - läckert fångad!

Suss o Kai sa...

Fina besökare du haft :) Kram Suss

Gela sa...

Vilka underbara bilder du visar åt oss. Ibland är det svårt att få till den ultimata bilden. Den man ser framför sig. Vill önska dig en fin söndag/Gela

Merja sa...

Fina bilder. En grön fjäril har jag alrig sett. Den var väldigt fin. Kan förstå om du hajade till när du såg älgen!