LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

tisdag 9 november 2010

Turkos årets färg 2010

Igår var jag till tandläkaren. Det var ett strålande väder, blå himmel, blå bro, en väldigt blå dag.

När jag kom till tandläkaren var ledstången till trappen blå i en turkos nyans. Jag kom då att tänka på, att årets färg 2010 är turkos.

Det är Pantone LLC, en global färgmyndighet och leverantör av färgstandarder, som utnämnt turkos till årets färg. Företaget Pantone startades 1963 av Herbert Lawrence, som förstod att alla upplever färger olika. För att kunna beskriva en färg för andra behövdes ett system. Han tog fram en färgkarta och varje färgton fick en speciell kod (turkos heter Pantone 15-5519 Turquoise).

På 1970-talet, när vi byggde villan, var det modernt med starka färger. I vårt vardagsrum har jag kvar ursprungsfärgerna. Furu var modernt. Så vi har ohyvlad furu i taket, slipat furugolv, och blå vävtapet. Visionen var: natur, trä och den blåaste himmel som fanns. Jag hade massor av gröna växter - man skulle ha en känsla av utomhusnatur fast man var inne. Den öppna spisen har nyanser i brunt och beige - som barken på träd. När man eldade var flammorna som ett härligt, färgsprakande solsken.

Rosorna är gjorda av lönnlöv. Tycker de tar upp färgen i kakelplattorna på spisen.

4 kommentarer:

Suss o Kai sa...

du har verkligen lyckats med lönnroserna, de är väldigt vackra. kram Suss

Bea sa...

Hej!
Turkos är en vacker färg, men sällan ser man den i inredning annat än i några kuddar osv
Lönnrosorna mot det turkosa var enormt effektfullt :)
Trevlig kväll! /Bea

Katarinas trädgård sa...

Tack för din trevliga hälsning på min blogg! Jag ser att du också har årstidsbilder. De är jätteintressanta, för man glömmer så lätt hur det såg ut för några månader sedan. Ha det bra!
Hälsningar
Katarina

Madame C sa...

Ja, tänk! Jag har en alldeles speciell känsla av att hem (och bloggar) kommer att svämma över av turkos nästa år;)
Ha det gott,
Charlotta