LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

fredag 3 oktober 2014

Fläderbär (Sambucus nigra) till nytta


Jag gjorde inte någon fläderblomssaft fastän flädern blommade så rikligt och vackert. Det var alldeles för mycket bladlöss på den.

Istället väntade jag på bären. I början på september plockade jag en omgång gröna bär, som jag gjorde fläderkapris av enligt recept av TV-kocken Monika Ahlberg.

En månad senare var bären svarta och mogna (Sambucus nigra). En ny omgång räckte till 1,5 liter fläderbärssaft (kallas även hyllebärssaft). Mycket bär finns kvar på busken, så fåglarna kan ha sitt kalas.

Ta inte fel sorts fläder - den röda druvflädern (Sambucus racemosa) är giftig.

Länk:
Fredagstema 51, människoskapat
Sinneskatten, tema fredag cirkel

5 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Gott människoskapat av naturens fina resurser :) Samarbete på hög nivå!

Snäckskalsdalen. sa...

Det är så kul när man kan ta tillvara på naturens gåvor och du gjorde ju två saker av en! Fiffigt. Jag hade ingen aning om att man kunde göra kapris av bären, däremot har jag för mig att jag läst att man kan göra kapris av fröhusen från krasse! Det är nog mycket man kan använda som man kanske inte gör! Saften ser god ut!
Agneta kram

Anonym sa...

Så smaskigt det låter, bra att kunna ta tillvara det som finns i ens trädgård! Fläder växer inte här, så jag slipper i alla fall oroa mig för att ta den giftiga...

Susie på Stjärnarve sa...

När jag bodde i Stockholm hade jag en jättestor fläder - med MASSOR av JÄTTESTORA feta löss! Alltså gjorde inte jag heller någon fläderblomssaft, men grannen fick hur många blommor hon ville - och så ville hon bjuda på mousserande vin med fläderblomssaft. Nej tack! *fniss*
Trevlig helg!
Susie

lavendia sa...

Jag gillar fläderbärssaften. Den har verkligen en litet egen smak. Förr gjorde jag även sylt som såg ut som svart kaviar. Bra växt som man kan använda under lång tid, från blomningen till de omogna bären och till sist de mogna.