LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 17 oktober 2015

Vingslag

När jag behöver koppla av och gå ner i varv är naturen en trygg anförvant. Härom dagen packade jag kaffetermos och muffins och åkte till stranden på landet. Där satte jag mig i det vackra solskenet på min favoritsoffa.
På några kobbar i havet putsade sig en knölsvansfamilj, två vuxna med tre ungar.
De vuxna fåglarna har en vit fjäderdräkt och näbben är orange och svart, med en svart knöl på ovansidan av näbbroten. Könen är lika men hanens näbbknöl är större. Benen är svartgrå och de har simhud mellan tårna, som också är kloförsedda.
Svanarna är stora och har ett vingspann på drygt 2 meter. Med sin snittvikt på 12 kilo hör den till de tyngsta fåglarna, som kan flyga. I flykten hörs ett artspecifikt vingbrus.
Ungfåglarna är gråbrunvita och har först en gråsvart näbb, som blir mer och mer skär. Knölsvanen bygger ett stort bo av vass, som placeras mer eller mindre direkt på marken i närheten av större vattensamlingar eller vid havet.

Båda föräldrarna hjälps åt att ruva. De är starkt revirhävdande. De lever av vattenväxter, som de når genom att 'beta' från sjöbottnen.

Länk:
Bloggare lördagstema
Saturday Critters 96 
Camera Critters 393

6 kommentarer:

eileeninmd sa...

Hello, pretty captures of the swans. Looks like a wonderful place to go and wind down. Thank you so much for linking up and sharing your post. Have a happy weekend.

sandyland sa...

peaceful

ifthethunderdontgetya™³²®© sa...

Nice action shot of the lovely birds!
~

Anna/notonmusic sa...

Vilka fina bilder på fåglarna Ulla. Vackra "vingslag". Håller med - naturen är en fantastisk källa för rekreation och återhämtning! Ha en fin vecka :-)

Marie C sa...

I can't think of a sweeter way to spend the day! Your photos are beautiful, and I felt relaxed and refreshed along with you! Beautiful birds!

Karin sa...

Vilka fina svanbilder! Kommer att tänka på H C Andersens den fula ankungen som blev en vacker svan. Fint fångade vingslag!