LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 6 november 2016

Alla helgons dag

Min dotter och jag besökte Skogskyrkogården, Stockholm, på Alla helgons dag för att tända ljus i minneslunden för våra kära bortgångna. Kyrkogården invigdes 1920 och omfattar ca 102 hektar och rymmer ungefär 100.000 gravar. Den omges av en stenmur som är ca 3,6 kilometer lång.

Kortet är taget från Heliga korsets kapell över spegeldammen mot Meditationslunden med almarna. År 1994 fattade världsarvskommittén beslut att uppta Skogskyrkogården på världsarvslistan.
På Skogskyrkogården finns fem kapell för begravningsceremonier. Vi besökte Heliga korsets kapell.

Utanför kapellet står Uppståndelsemonumentet, en skulpturgrupp i brons utförd av John Lundqvist. Monumentet innefattar skulpturer av sex individer och motivet är kropparnas uppståndelse eller själarnas uppvaknande och rörelse mot ljuset. Skulpturen är placerad under en öppning i taket. 
Kyrkogårdsförvaltningen bjöd på musik under dagen. Vi lyssnade på Mästerolofskören under ledning av dirigenten Bo Tobiasson. Det var körmusik när den är som bäst.
Målningen bakom kören är en fresk (kalkmålning på våt puts) av S X:et Erixon. Han vann första pris i en tävling om utsmyckning av Heliga korsets kapell 1938. Motton var 'Årstiderna' respektive 'Liv Död Liv', där han berättar om den dödes färd över havet mot solen.

Länk:
Helgbilden
John Lundqvist monument Karlskoga

6 kommentarer:

cat sa...

Hoppas att ni fick en fin minnesstund. Har förstått att Skogskyrkogården är mycket vacker.

anemonen sa...

En lugn och fridefull helg det här. Alltid fint med minnesstunder.

Meta sa...

Det är vackert på den kyrkogården och stort med. Så trevligt med musiken och så fint det är med din första bild.
HA nu en bra vecka
Kram Meta

Hannele på Hisingen sa...

har inte besökt Skogskyrkogården

Millas Trädgård sa...

Det är en vacker kyrkogård!
Milla

Tove Olberg sa...

En fin kyrkogård. Bilden du har tagit är stämningsfull. Uppståndelsemonumentet vid Heliga kapellet är bra placerad och det är en spännande skulptur likaså fräsken.