LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 19 november 2016

I storfiskarens sits

Jag var på kurs i Nynäshamn härom veckan. Medan jag parkerade bilen lade Gotlandsbåten ut, långsamt för att inte skapa svallvågor. Det var en gråväderskursdag med fuktig blåst, som gjorde det skönt att vara inomhus.
Vi höll till på Skärgårdshotellet. Den förste man passerade var mannen på ljugarbänken, en väderbiten fiskare. Bakom honom hängde ett trassel av fibrer, ett nät som förstås hade slitits sönder av gigantiska fiskar - så stora att armarna inte räcker till att visa hur stora de var.

Jag funderade över vad stenarna skulle representera - kanske har de varit i en stenkista vid någon brygga. 
En Sankt bernhadshund med kagge under hakan satt bredvid bänken, beredd att hjälpa någon nödställd. De användes ju förr av munkar som räddningshundar för att hjälpa vandrare i svår terräng. Terrängen häromkring är ganska tillgänglig, så man får ljuga ganska bra för att behöva använda en sådan hund - så den passar vid en ljugarbänk i Nynäshamn. Min sits för dagen var en stol i ett samlingsrum.

Lördagstema förra veckan var 'fiber' och denna vecka 'sits' - jag slår två flugor i en smäll i samma inlägg. Andra som deltar i lördagstema är:

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna

Anki
Helena
Matfreaket
Livsrummet
Olgakatt
Tove
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur (jag)
Wienerbrödslandet

Jordgubbar och bubbel 

3 kommentarer:

Pettas sa...

Så bra du kombinerade fiber och sits. Vackra bilder, skön stämning. Du gav mig en idé inför sommarcaféet. Jag har en vacker bomullssköta i gömmorna, den fibern kan komma väl till pass bakom en ljugarbänk.
Ha en fin helg Ulla!

olgakatt sa...

Att fläta ihop fiber till en sits förekommer i olka former! Den här dög också mycket bra!

Tove Olberg sa...

Fin fibersits :-)