LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 9 maj 2015

Mopedum - nostalgimuseum i Nynäshamn

I Nynäshamn finns ett nostalgimuseum, som heter "Mopedum". Detta museum, som huserar i stadens gamla simhall, skildrar tidsperioden mellan 1952 och 1979. Lotta och Nisse Skogsmyrs "Mopedum" är ett paradis för både samlare, historiker och nostalgiker. Museet invigdes i maj 2012 av Lill-Babs.

I "Mopedum" får besökaren följa Sveriges kulturella och sociala utveckling från frysens intåg på 1940-talet till velourpappornas första danssteg på 1970-talet. Museet är uppbyggt som ett antal scener, dekorerade med de klassiska prylar och kläder, som fanns i svenska hem under 1900-talets mitt.
I "Mopedum" har mopeden en central plats. Nisse Skogmyr har samlat på sig hundratals mopeder och använder dem som tidsmarkörer i utställningen. Flera av dem är eftertraktade rariteter (ovan: källa Nynäshamns Posten).
Köket påminner om hur det såg ut hos min farmor. Och min pappa åkte på en röd moped till och från arbetet. När vår hund - en cockerspaniel - satte sig vid ytterdörren och viftade förvän-tansfullt på svansen, långt innan pappa syntes, visste vi att pappa var på ingång.

Förutom museet kan man koppla av med en kopp kaffe på Café Radiokakan. Radiokaka gjorde min mamma när jag var liten. Hon var mycket försiktig, när hon smälte kokosfettet, så att det inte skulle bli för varmt och fatta eld.

I samma hus finns även en konsthall, Konstpoolen, där man just nu (2-14 maj 2015) ställer ut fotografier av Håkan Sundström, Lill Marie Sundström och Mats Jörebo.

Bilderna ovan tillhör "Mopedum"
Här finns fler bilder: http://kviglot.se/foton/155/
Museets hemsida: http://mopedum.se/mopedum/ 
Recept på radiokaka: https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/r/radiokaka/

Inlägget ingår i gruppen 'lördagstema' - övriga deltagare se ruta till höger.

7 kommentarer:

lavendia sa...

Mycket nostalgi. Köket såg ut som det vi tog över då vi bodde i Västergötland. Och radiokaka minns man. Riktigt kall och i små bitar var det gott. / Britt

Tove Olberg sa...

DEt är härligt med nostalgi, att tänka på att det var då, känner igen skåpen som fanns i mitt föräldrahem byggdes i mitten på 50 talet. Käckt namn på museet!

Karin sa...

Mopederna i all ära, men KÖKET tar priset. Allt är välbekant: skjutluckorna, förgen å köksskåpen, handtagen på dörrarna till underskåped, Reda-hyllan... Kul och kult!

Karin sa...

...färgen på köksskåpen...

Pettas sa...

Köket tar priset! Allt det där har man vuxit upp med. Namnet på museet är perfekt, för vad är nostalgi om inte detta.
Tack för trevligt inlägg!

Anki sa...

En riktig nostalgikick blev det - köket liknar det vi hade i vår första lägenhet...
Tack för tipset... lägger Mopedum på minnet tills vi kommer till Nynäshamn nästa gång :)
Ha det gott!

englundskan sa...

Dom där köken var rätt bra, i synnerhet överskåpen. Och vem har inte inte förätit på sig på radiokaka+